Şirketlere ‘’Neden sağlığı ve güvenliği hizmeti alıyorsunuz?’’ diye sorduğumda; çoğu işveren yasal yükümlülüklerini yerine getirmek istediklerini, şirkette meydana gelecek herhangi bir iş kazası olayının itibar zedelenmesine yol açmasını istemediklerini, para cezası ve iş kazasından kaynaklanabilecek maddi yükümlülükleri karşılamak istemedikleri cevaplarını alıyorum.
Şirketlerin zarar kaygısı endişesiyle iş sağlığı ve güvenliğine bakışı ciddi yaralanmaları ve iş kazalarını azaltmaya yetmiyor. Şirketler çoğunlukla işyerinde yaralanma riskini azaltmanın gerekli olduğuna tamamen inanıyorlar ancak iş yerlerini güvende tutmak için gerekli olan harcamalar ve karlar arasında bir değiş tokuş yapmak zorunda kalıyorlar.
Ancak şirketlerin iş güvenliğine zarar odaklı bakmadan çalışanlarının güvenliğini sağlama yolları mevcut. Bunun için iş sağlığı ve güvenliğini yasal zorunluluk olarak değil, gerçek bir gereklilik olarak görmeleri, bunu çalışanlarına hissettirmeleri gerekiyor.
Çalışanlarınızın güvenliğini gerçekten önemseyin.
Çalışanlar mesaiye başladıkları her gün ‘’burada güvenliğim önemseniyor’’ diyebilmeli. Bu düşünceyi yerleştirmek için en başta işverenin güvenlik algısını geliştirmesi; iş kazası sonucu oluşabilecek yasal yükümlülükleri düşünmeden gerçekten çalışanlarının güvenliğini düşünmesi ve şirket içerisine bu mesajı vermesi gerekiyor.
Şirket içerisinde her ne kadar güvenlik kültürü önemseniyormuş gibi görünsede çoğu zaman üretim aniden artması gerektiğinde, üretim güvenlikten önce gelir. Ancak güvenliği gerçekten önemseyen işyerlerinde ‘’güvenlik firmanın ürettiği şeydir, firmanın özündedir. Üretimi sağlayan çalışanları korumak ilk önceliktir, işletmenin sermayesidir.
İş kazaları için çalışanlarınızı suçlamayın.
İşçiler insandır ve hata yapabilirler. İşi ne olursa olsun, bir noktada insan yorulur, sıkılır veya dikkati dağılır. Bu nedenle hatalar kaçınılmazdır. İş güvenliğini gerçekten önemseyen işletmeler güvensiz davranışların sebeplerini anlamaya çalışır. İş kazaları çoğunlukla bir kişinin eylemleri sonucunda değil birden çok faktörün birleşmesi sonucu oluşur.
İş kazalarını önlemenin en etkili yolu, insan hatalarını operasyonel başarısızlığın nedenleri olarak değil sonuçları olarak değerlendirmektir.
Ramak kala olayları önemseyin.
İş kazalarını önlemek isteyen işletmeler ‘’öncü göstergelere’’ özellikle dikkat etmek zorundadır. İşletme içerisinde ramak kala formları tutmak bu önce göstergeleri izlemenin en kolay yoludur. Çalışanları ramak kala olaylar konusunda bilgilendirmeli, raporlama sistemini hayata geçirmeli.
Yetkin kişilerde yardım alın, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini önemseyin.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yasal yükümlülük için ücret ödediğiniz bir hizmet olarak düşünmeniz, çalışan güvenliğini arttırmayacak, iş kazalarını azaltmayacaktır. 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde tehlike sınıflarına göre yasal zorunluluk olan iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işletmenize gerçekten yararlı olabilir; iş kazalarını dolayısıyla zararlarını azaltabilir.
Bunun için iş sağlığı güvenliği hizmetleri çerçevesinde işletmenize danışmanlık yapan iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinizin tavsiyelerini gerçekten uygulamalı, yetkinliklerinden işletmenize yarar sağlama çalışmalısınız. Tecrübeli ve yetkin iş sağlığı ve güvenliği personelleri sizin göremeyebileceğiniz noktaları görebilir.